
Molukken.tk
Gegevens van de cultuur (aantallen,vestiging,taal,werk,etc.)
Aantallen:
Toen de molukkers naar Nederland kwamen in 1951 omdat ze hadden meegeholpen in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Daarvan mochten toen ook mee komen dat waren toen in totaal ongeveer 12500 Molukkers in dertien schepen naar Nederland gekomen. Dat was eigenlijk maar voor even tot dat het weer rustig was in dat land. De mensen mochten niet echt in het land maar werden naar bijv. komp schattenberg. Ze mochten ook nergens gaan werken omdat ze niet gezien mochten worden in de Nederlandse samenleving en omdat ze tog terug moesten. Later werd het duidelijk dat ze eigenlijk niet meer terug konden.
Aantal Molukkers in 2012:
Nu in 2012 wonen er al 60 jaar Molukkers in Nederland. Dat zijn er nu 47400 Molukkers.
​
Taal van de Molukkers:
de taal die door de molukkers gesproken worden naast Nederlands is Maleis dat is een variant van de taal die in de Molukken word gesproken. Die taal is belangrijk voor de Molukkers in Nederland. Als er bijv. bij een feest of gelegenheid word er veel Maleis gesproken. De mensen die er later bij zijn gekomen worden geleerd om Nederlands te spreken, maar die krijgen thuis nog Maleisië woordje mee. Die mensen die weer wat later kwamen konden de taal minder goed en vinden dat jammer omdat ze zich voor de cultuur worden buitengesloten.
​
Werk Molukkers:
Actuele cijfers over de arbeidsmarkt en inkomenspositie van Molukkers ontbreken. In het onderzoek van mr. Veenman uit 2001 was er baan met een tijdelijk karakter. Een verkenning in 2010 schat het aantal molukse ondernemers op ruim 100. Het type bedrijf dat zij bezitten varieert van ICT, ontwerp catering management training en communicatie tot schildersbedrijven en tattoo shops de overgrote meerderheid van de Molukse ondernemers is zzp-er en jonger dan 35 jaar. In november 2010 vond de eerste netwerkbijeenkomst van Molukse ondernemers plaats.
​
​
Gegevens van de cultuur

